michelineasygripGebruik van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn in tegenstelling tot winterbanden in geen van de Europese landen verplicht. Er zijn altijd wegen die zonder sneeuwkettingen betreden mogen worden. Toch behoeft dat enige nuance. In bepaalde landen is het namelijk wél verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben en wanneer een bord het aangeeft moeten winterbanden verplicht om de (winter)banden gemonteerd worden. Tenminste, als je die weg wilt betreden. In sommige landen is het daarom verplicht voldoende sneeuwkettingen mee te hebben. Voldoende houdt in deze in: voor elk aangedreven wiel. Met een voorwielaangedreven dienen er dus minimaal twee sneeuwkettingen aanwezig te zijn. Bij accelereren is dat voldoende. Als het om afremmen gaat dragen winterbanden om alle vier de wielen bij en is meer beter

Voordelen sneeuwkettingen.

Sneeuwketingen zorgen simpelweg voor meer grip in zwaar besneeuwde gebieden. Zeker als er heuvel op en af gereden moet worden is extra grip zeer welkom. Een berg niet opkomen is vervelend, maar niet af kunnen remmen bij een afdaling nog veel vervelender. Meer grip dus en veiliger over de weg. Dat is wat winterbanden doen bij veel sneeuw. Denk er echter wel aan niet harder te rijden dan 50km/uur!

Nadelen sneeuwkettingen.

Enkel bij forst besneeuwd wegdek bieden sneeuwkettingen (fors) meer grip. Op onbesneeuwd asfalt rijden sneeuwkettingen niet enkel oncomfortabel en slijten ze snel, maar ook neemt de grip fors af ten opzichte van het rijden zonder sneeuwkettingen. Ook op ijs biedt het gebruik van sneeuwkettingen weinig soelaas. Gebruik van sneeuwkettingen heeft dus enkel nut bij fors besneeuwde wegen.
Bij verlaagde auto’s moet goed gekeken worden of er voldoende ruimte is voor sneeuwkettingen. Het kan zijn dat er geen ruimte voor is.

© Copyright 2020 Hoorn Auto & Bandenservice