In welke omringende landen zijn winterbanden verplicht?

Veel Nederlanders gaan jaarlijks op wintersport in een van de Alpenlanden. Per land gelden er verschillende regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen. Op deze pagina vind je een overzicht van die regels in een aantal omliggende landen.

Het niet dragen van winterbanden in landen waar dat wel verplicht is, kan gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering als je een ongeluk krijgt. Daarover lees je meer op onze pagina aansprakelijkheid en winterbanden.

Nederland
In Nederland is er veel discussie over het wel of niet verplichten van winterbanden. Momenteel is dat nog niet het geval. Wel is het aan te raden om op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden.

België

In België zijn winterbanden niet verplicht. In bepaalde delen van België, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel, is het wel verstandig om ze onder je auto te monteren.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om de uitrusting van je auto aan te passen aan winterse omstandigheden. Dan moet je auto dus ook winterbanden hebben. Daarnaast is het ook verplicht om ruitensproeimiddel met antivries te hebben. Wanneer je niet aan deze verplichtingen voldoet, kun je een boete krijgen van 40 euro. Krijg je in winterse omstandigheden een ongeluk terwijl je op zomerbanden rijdt? Dan kan je in Duitsland (deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Zwitserland

Winterbanden in Zwitserland zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aanbevolen. Zeker in winterse omstandigheden heb je deze op de bergwegen wel nodig. Raak je tijdens winterse omstandigheden betrokken bij een ongeval terwijl je op zomerbanden reed? Dan kun je, net als in Duitsland, (deels) aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt ook wanneer je het verkeer hindert omdat jouw auto niet is aangepast aan winterse omstandigheden.

Italië

Italië verplicht winterbanden op sommige plaatsen, zoals de Aosta-vallei, van 15 oktober tot en met 30 april. Daarnaast worden ze bij winters weer vooral in het noorden aangeraden.

 Luxemburg

In Luxemburg zijn de regels rondom winterbanden ongeveer hetzelfde als in Duitsland. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht. Net als in België, is het ook in de Luxemburgse Ardennen raadzaam om winterbanden te dragen onder je auto.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april moet je verplicht een winteruitrusting hebben voor je auto. Daar zijn winterbanden een onderdeel van. Wanneer je in die periode geen winterbanden onder je auto hebt of je banden onvoldoende profiel hebben (minimaal 4 of 5 millimeter voor diagonaalbanden), kun je een boete van 40 euro krijgen. Als je betrokken bent bij een ongeval, kan deze boete oplopen tot maar liefst 5000 euro.

© Copyright 2020 Hoorn Auto & Bandenservice